Doelgroepen

Samenwerking tussen onderwijzer en ouder

Als toegewijde onderwijzer en betrokken ouder heeft u één gemeenschappelijk doel: een veilige leeromgeving creëren voor een kind. Maar wat als het leerproces wordt verstoord door een onverwachte situatie?

Samenwerking tussen onderwijzer en ouder

Als toegewijde onderwijzer en betrokken ouder heeft u één gemeenschappelijk doel: een veilige leeromgeving creëren voor een kind. Soms komt het voor dat onderwijzers met hun handen in het haar zitten als het gaat om het herleiden van de leerproblematiek van een kind. Als een kind in de klas moeilijk meekomt, zal een onderwijzer kijken naar hoe dit op te lossen is door middel van aanpassingen in het leeraanbod. In de meeste gevallen leidt dit tot een oplossing, maar soms blijft de onderliggende oorzaak verborgen. Vaak merken ouder(s) ook gedragsveranderingen aan een kind die moeilijk meekomt op school en wat dan essentieel is: goede communicatie tussen de ouder(s) en de onderwijzer.

Hoewel beide partijen streven naar een oplossing voor de leerproblemen, kan het voorkomen dat, ondanks ingezette hulpmiddelen, er nog geen passende oplossing is gevonden. Dit kan frustratie opleveren en zorgen voor frictie tussen de onderwijzer en de ouder(s). Omdat de partijen het kind in twee verschillende contexten meemaken is het juist dan van belang dat er wordt samengewerkt.

De communicatie tussen de ouder(s) en mij (onderwijzer) verloopt stroef, waardoor het probleem voor het kind niet kan worden opgelost. Hoe ga ik hiermee om?”

De invloed van een ingrijpende levensgebeurtenis op de leerachterstand

Een onderwijzer zal al snel de leesachterstand koppelen aan dyslexie, maar een stuk minder snel aan een val van het speeltoestel. Een leerachterstand kan verschillende redenen hebben, als het niet een onderliggende handicap of -beperking is, dan kan de oorzaak liggen bij een ingrijpende gebeurtenis zoals bijvoorbeeld een recent overlijden in de familie, niet-aangeboren hersenletsel (zoals een val van een speeltoestel), een scheiding, buitensluiting in de klas of een handicap (in het gezin). Het hoeft dus niet altijd iets te maken hebben met de didactische omgeving of mogelijkheden van het kind.

“Door de slechte band binnen een gezin kan ik als onderwijzer niet goed in spelen op de behoeftes van het kind. Hoe ga ik hiermee om?”

We erkennen het belang van het achterhalen van de diepere oorzaken en bieden ondersteuning aan onderwijzers en ouders die hulp nodig hebben om een passende oplossing te vinden voor problematiek in en rondom de leeromgeving van een kind. Bij het herleiden van een onverklaarbare leerachterstand duiken we in de mogelijke onderliggende oorzaak. Soms geeft een sparringsessie of een adviesgesprek al genoeg inzicht en als dat niet het geval is kijken we naar de verdere mogelijkheden.

“Ik vraag me als onderwijzer af of ik wat extra’s kan betekenen voor een kind uit een gezin met speciale benodigdheden.”

Dienst(en) voor Zorg en onderwijs
Workshop

Leren Profileren en Verbinden

Workshop, Sparring en Netwerkbijeenkomst Gedurende 7 dagdelen en 7 thema’s, verspreid over 3 maanden, ontmoeten (kinder)coaches, onderwijzers, mediators/advocaten, hulpverleners en andere betrokken professionals elkaar. Ze verkennen de overlappende en verbindende aspecten van de ondersteuning aan kind en gezin, en versterken hun eigen rol en taak.

Advies en ondersteuning

Een Sparringsessie

Een sparringsessie is een eenmalig adviesgesprek voor een gestelde hulpvraag omtrent buitensluiting.

Nazorg

Serviceprogramma Ouderschap Basis: Ondersteuning op Maat

Het Serviceprogramma Ouderschap Basis biedt rust, regelmaat en draagt bij aan de talentontwikkeling van jullie kinderen en jullie als ouders.

Advies en ondersteuning

Workshop

Essentiepocket voor ouders

In deze 3-delige workshop van 1,5 uur krijgt u uitleg over onze unieke “Essentiepocket”.

Workshop

Essentiepocket voor kinderen

In deze 3-delige workshop van 1,5 uur krijgt uw kind op spelenderwijs uitleg over hoe hij/zij de Essentiepocket eigen kan maken.

Advies en ondersteuning

Het Fenix gesprek

Het “Fenix gesprek” is ontworpen voor de werkgever een biedt de mogelijkheid om te leren gaan met de invloeden die privéomstandigheden van werknemers hebben op het werk.

Nazorg

Nazorgprogramma voor Ouders

Als ouders hebben jullie behoefte aan ondersteuning, en dit nazorgpakket biedt jullie mediator/ondersteuner de gelegenheid om die ondersteuning te bieden.

Onze doelgroepen

Maak hieronder een keuze uit onze doelgroepen

Werkgevers

Werkgevers

Als een werknemer te maken krijgt met een ingrijpende gebeurtenis in zijn privéleven, dan is dat op de werkvloer niet te missen. ontdek de gevolgen en veel gestelde vragen.
Kind en Ouder

Kind en ouder

Het leven zit vol met verrassingen en helaas kunnen we een onverwachte gebeurtenis niet van tevoren zien aankomen. Wel kunnen we ondersteuning bieden om een gezin te helpen herstellen van een ingrijpende gebeurtenis.

Mediators

Als mediator voel je al snel aan je onderbuikgevoel wanneer er niet afgehandelde conflicten zijn. Wij kijken met een neutrale blik graag mee.
Zorg en Onderwijs

Zorg en onderwijs

Als toegewijde onderwijzer en betrokken ouder heeft u één gemeenschappelijk doel: een veilige leeromgeving creëren voor een kind. Maar wat als het leerproces wordt verstoord door een onverwachte situatie?